Elektrisch roken

Rutoo E-sigaret

Rookwinkel

E-smoking

Elektrisch roken met de elektronische sigaret

Hoe schadelijk het traditionele roken is zal je vast wel weten. De tekst op de pakjes traditionele sigaretten liegt er dan ook niet op. De kans op longkanker, hart- en vaatziekten is groot, de kans op een vroegtijdig overlijden ook. Wat het nog wat erger maakt is dat het risico zich niet beperkt tot jezelf. Ook de mensen om je heen ondervinden schadelijke gevolgen voor de gezondheid als je aan het roken bent. De rookgassen worden immers ook door andere n ingeademd. Is er een mogelijkheid om toch de rookervaring te hebben maar zonder de bekende schadelijke problemen? Jazeker, zo’n alternatief is er: de elektrische sigaret!

Het eerste begin met de elektrisch roken

Al in 1963 ontwierp de Amerikaan Herbert A. Gilbert een product waarbij een nicotineoplossing werd opgezet in stoom. Er waren wel bedrijven die interesse toonden, maar een commercieel product is er nooit van gekomen. De tijd was er nog niet rijp voor en het idee zakte weer weg uit het collectieve geheugen.

Elektrisch roken zet voort

Het zou tot 2003 duren, maar toen begon de elektrische rook-revolutie pas echt. De Chinese apother Hon Lik bedacht een eenvoudig apparaatje dat met behulp van elektrische stroom een damp kon produceren waardoor elektrisch roken mogelijk werd. Die damp kon vervolgens door de roker worden ingeademd. Bijzonderheid was, dat aan de damp, of eigenlijk aan de vloeistof die tot verdamping werd gebracht, nicotine en geur- en smaakstoffen konden worden toegevoegd. Het product sloeg aan, de nieuwe elektrische sigaret kwam in 2004 in China op de markt en heeft vervolgens de wereld veroverd.

Hoe werkt een elektrische sigaret?

De elektrische sigaret heeft een batterij, die voor de nodige elektrische stroom zorgt. Met behulp van die elektriciteit wordt door een verdamper vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, uit een cartridge tot verdamping gebracht. De hoeveelheid damp die wordt geproduceerd geeft de roker de rookervaring waar hij aan gewend was.

En je gezondheid?

Bij een elektrische sigaret is er geen sprake van verbranding. Verbrandingsgassen ontbreken dus. Dat maakt dat gezondheidsrisico’s, zoals bekend van de traditionele sigaret eigenlijk niet meer bestaan. De elektrische sigaret is daarmee een uitstekend alternatief voor mensen die wel de rookervaring willen hebben, maar zonder hun gezondheid op het spel te zetten. Elektrisch roken is zeker een aanrader!